Over ons

Het netwerk Zorg is een actieve groep leden van GroenLinks en PvdA die meedenkt over inzet van de partij op het terrein van welzijn, gezondheid en zorg. Het netwerk heeft ruim 175 leden. De meesten van hen werken in de welzijn, gezondheid en zorg of hebben in de zorg gewerkt, zijn actief binnen patiënten- en cliëntenorganisaties, werk(t)en bij onderzoeks- of adviesbureaus of bij de overheid of zij dragen c.q. droegen een politieke of bestuurlijke verantwoordelijkheid binnen de zorg.

Het netwerk heeft twee hoofdfuncties. We zijn een forum van leden, die op enigerlei wijze betrokken zijn bij de ontwikkeling van thema’s in welzijn en zorg. En wij hebben kennis en ervaring die we op enigerlei wijze inzetten ten behoeve van de partij en ter ondersteuning van de fracties in de gemeenteraden en in Eerste en Tweede Kamer.

De rol van forum vullen we in door het organiseren van bijeenkomsten over onderwerpen, waarover leden met elkaar, als sociaaldemocraten, willen discussiëren, kennis willen opdoen, standpunten en meningen van de volksvertegenwoordigers willen horen. Zo’n bijeenkomst kan soms op de korte termijn worden uitgeschreven, als gaat het om de actualiteit. Vaker wordt de bijeenkomst langer tevoren gepland. Op dergelijke bijeenkomsten willen we vaker externe deskundigen uitnodigen om onze kennis te vergroten en standpunten te toetsen.

Kennis en ervaring kunnen de leden op verschillende manieren inbrengen:

  • Aanreiken van praktijkvoorbeelden, casussen, geschikte locaties voor werkbezoeken, e.d.
  • Bij vragen, die spelen op een korte termijn: adviseren van fractieleden, waarbij antwoorden een op een aan te reiken zijn (bijvoorbeeld ter voorbereiding van een Kamerdebat).
  • Bij vragen, die spelen op een langere termijn: het systematisch uitwerken van (partij) standpunten en (partij)voorstellen over een aantal wezenlijke kwesties; een meer programmatische aanpak, die niet wordt gestuurd door de dagelijkse problemen, maar door de wens om die dagelijkse hectiek juist vóór te zijn en tijdig met voorstellen en oplossingen te komen.

 

Voor 2023 heeft de kerngroep als belangrijke thema’s benoemd:

  • Jeugdzorg. Over de problemen in de jeugdzorg hebben we in 2022 een korte notitie uitgebracht. Deze staat op de site van het netwerk.
  • De schaarste in de zorg. Hierbij zien we twee problematische schaarste domeinen: de krapte op de arbeidsmarkten en de vraag hoeveel het budget voor de zorg nog kan groeien. Hierbij komt ook het vraagstuk van de mantelzorg en vrijwillige inzet aan de orde.
  • De vrijheid van artsenkeuze (en van andere hulpverleners). Hoe absoluut moeten we die vrijheid zien? Hoe staat ze in relatie tot andere waarden in de zorg? Bijvoorbeeld regionalisering en samenhang; wijkgericht werken; kwaliteit en betaalbaarheid; de bovengenoemde schaarste.

 

Voor 2024 staat aanvullend op het programma:

  • Zorgzame buurten. Wij denken dat werken aan zorgzame buurten een van de mogelijkheden is om ongelijkheid en gezondheid in buurten te benaderen. We werken aan het thema met adviezen hoe in de wetgeving in de Tweede Kamer, maar ook in gemeenteraden aandacht kan worden gegeven aan zorgzame buurten.